AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Eierstokkanker

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken
Inwendige geslachtsorganen
Inwendige geslachtsorganen

Wat is eierstokkanker?

De baarmoeder, de vagina (schede), de eierstokken en de eileiders behoren tot de inwendige geslachtsorganen van de vrouw. Die bevinden zich in het onderste deel van de buikholte (het kleine bekken). De kleine en grote schaamlippen, de clitoris en de ingang van de vagina behoren tot de uitwendige geslachtsorganen.

De eierstokken of ovaria zijn het orgaan waar de eicellen worden opgeslagen. Via de eileiders kan de eicel de baarmoeder bereiken.

Afhankelijk van het type weefsel waar de tumor ontstaat, onderscheiden we de drie belangrijkste soorten eierstokkanker:

  • De tumor ontstaat uit cellen die de eierstokken bekleden: de epitheelcellen. We spreken in dit geval van een epitheliale eierstoktumor of adenocarcinoom.
  • De tumor ontstaat uit de cellen die hormonen produceren: de stromacellen. We noemen dit een gonadale stromaceltumor.
  • De tumor ontstaat uit onrijpe eicellen die in de loop van de tijd uitrijpen of verloren gaan: de kiemcellen. We noemen dit een kiemceltumor.

Symptomen

Eierstokkanker verloopt vaak onopgemerkt omdat de ziekte in een vroeg stadium geen of weinig symptomen veroorzaakt. Een opgezette buik en obstipatie (verstopping, constipatie) kunnen een eerste symptoom zijn.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Behandeling

De behandeling van eierstokkanker hangt af van de uitgebreidheid van de ziekte en de algemene conditie van de patiënt. De behandeling kan bestaan uit:

De behandelende arts kan een patiënt vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie of trial genoemd). In klinische studies testen artsen of een nieuw geneesmiddel of een nieuwe behandeling veilig is en betere resultaten oplevert dan de bestaande behandelingen. Een patiënt doet echter alleen maar mee als hij of zij daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 24/01/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. De Craene Annick