AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Onder andrologie verstaan we alle problemen die te maken hebben met het mannelijk geslachtshormoon (testosteron). Om deze problemen te onderzoeken wordt in de meeste gevallen bloed afgenomen (in de vroege voormiddag). Soms is ook beeldvorming of sperma-analyse nodig voor de verdere behandeling van een andrologisch probleem. Indien nodig wordt de patiënt doorverwezen naar de uroloog.

Welke problemen kunnen zich voordoen?

Hypogonadisme

Bij hypogonadisme is er een tekort aan mannelijk hormoon (testosteron). De oorzaak hiervan kan op het niveau van de teelballen (primair hypogonadisme of hypergonadotroop hypogonadisme) of op het niveau van de hypofyse (secundair hypogonadisme of hypogonadotroop hypogonadisme) liggen . De symptomen bij hypogonadisme zijn vermoeidheid, meer zweten, minder spierkracht, verminderd libido (zin in seks), erectieproblemen, depressieve klachten, minder lichaamsbeharing.

Bij de behandeling van hypogonadisme hoort meestal een teelbalonderzoek. Soms is een bijkomende echografie van de teelballen of een MRI-scan van de hypofyse noodzakelijk. Afhankelijk van de oorzaak kan hypogonadisme behandeld worden met medicatie (oraal in te nemen of te injecteren).

Gynaecomastie

Mannen met gynaecomastie hebben een toegenomen volume van een of beide borsten. Bij gynaecomastie maken we een onderscheid tussen toegenomen vetweefsel of toegenomen klierweefsel.

Voor de behandeling van dit probleem is meestal een echo- en/of radiografie van de borst nodig. Zo kan nagegaan worden of er een kwaadaardige tumor in de borst zit. Daarnaast is een bloedafname nodig voor bepaling van de mannelijk en vrouwelijke hormonen.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties
Endocrinologie

Laatste publicatiedatum: 10/10/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Boer Mirra