Als je naar het ziekenhuis komt, kan je je best voorbereiden op je opname door een aantal zaken vooraf te bespreken of te regelen. We zetten ze hieronder graag voor jou op een rijtje.

Preopname

De preopnamedienst

Kom uiterlijk in de week vóór je ingreep langs bij de preopname. Op die manier kunnen de nodige onderzoeken op tijd afgenomen worden en hebben de artsen tijdig de resultaten ter beschikking.

Wat doet de dienst preopname?

Het preopnameteam bestaat uit verpleegkundigen en anesthesisten die samen met jou de nodige voorbereidingen treffen voor de ingreep.

 • Administratie: alle administratie die gepaard gaat met de opname wordt in orde gebracht.
 • Informatie: je krijgt informatie over het type ingreep, het verloop van de opname en de te volgen richtlijnen. Je ontvangt een onthaalpakket met verschillende informatiebrochures.
 • Screening: de verpleegkundige brengt je medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand in kaart. Waar nodig zullen er in opdracht van de anesthesist bijkomende preoperatieve onderzoeken aangevraagd worden. Deze bekijkt, ten laatste 48 uur voor de aanvang van de operatie, je preoperatief dossier. Indien de resultaten niet aan de verwachtingen beantwoorden, kan er nog contact genomen worden met de huisarts of kunnen bijkomende onderzoeken aangevraagd worden.

Praktisch

 • Een afspraak is niet nodig, je kan bijvoorbeeld langskomen na consultatie bij je arts. Je vindt hieronder de openingsuren van de dienst preopname.
AZ Maria MiddelaresMedisch Centrum Maria Middelares
Elke weekdag van 8 tot 19 uurElke weekdag van 8 tot 18 uur
Kom voor je ingreep langs bij de preopname. Een afspraak maken is niet nodig.

Wat neem je mee naar het ziekenhuis?

Administratief

 • Identiteitskaart
 • Naam, adres en telefoonnummer van een contactpersoon tot wie wij ons eventueel kunnen wenden tijdens je verblijf
 • Bewijs van hospitalisatieverzekering (Assurcard, DKV-kaart)
 • Verzekeringsformulieren in het geval van een arbeidsongeval (polis)
 • Je inschrijvingskaart indien je een beroep doet op het OCMW

Medisch

Breng de volgende zaken zeker mee (indien van toepassing):

 • Documenten die je behandelend arts je vóór de opname bezorgde
 • Terugbetalingsattesten van geneesmiddelen
 • Voorschriften voor allergieën of je dieet

Je thuismedicatie wordt mogelijk vervangen door een identiek geneesmiddel dat het ziekenhuis in voorraad heeft. Het geneesmiddel heeft mogelijk een andere kleur of vorm, maar heeft dezelfde werking. Moet je bij thuiskomst nog steeds deze medicijnen nemen, dan mag je terug overschakelen op je vertrouwde medicatie. Bij ontslag krijg je van je arts duidelijke richtlijnen over welke thuismedicatie je wel en niet verder moet nemen.

Geneesmiddelen

Het is belangrijk dat je zorgverleners weten welke geneesmiddelen je thuis (of kort voor je opname) gebruikte.

In het informatiepakket voor opname vind je de volgende hulpmiddelen.

 1. Overzichtslijst geneesmiddelen: zorg ervoor dat deze volledig en correct is ingevuld. Vraag eventueel hulp aan je huisarts of apotheker.
 2. Papieren medicatiezak: stop je geneesmiddelen in hun originele verpakking hierin en breng mee naar het ziekenhuis.

Bij aankomst op de afdeling zal een verpleegkundige het formulier met jou overlopen. Ben je allergisch voor bepaalde geneesmiddelen, meld dit dan tijdens dit gesprek.

De meegebrachte thuismedicatie wordt in de verpleegpost bewaard. Je krijgt ze terug bij ontslag uit het ziekenhuis.

Tijdens je verblijf krijg je geneesmiddelen van het ziekenhuis. Gebruik je eigen geneesmiddelen enkel in overleg met je zorgverlener. Bepaalde combinaties kunnen immers ongewenste effecten hebben.

Persoonlijk

 • Toiletgerief: handdoeken, washandjes, zeep, tandenborstel, tandpasta, kam, scheergerief
 • (Slaap)kledij, kamerjas en gesloten schoenen
 • Degelijke sportschoenen indien je revalidatie krijgt
 • Loophulpmiddelen zoals krukken, rollator, wandelstok ... voorzien van je naam en voornaam

Kom je voor een ingreep of onderzoek? Beperk de bagage die je meebrengt tot het hoogst noodzakelijke. Gebruik hiervoor een tas of koffer met de gangbare maten van handbagage: maximum 55x20x40 cm. Zo ben je er zeker van dat je spullen veilig in een locker kunnen.

Wat breng je best niet mee naar het ziekenhuis?

Grote geldsommen of kostbare voorwerpen laat je beter thuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal. Heb je toch iets kostbaars mee? We kunnen je waardevolle voorwerpen in de kluis van het ziekenhuis bewaren. Bij ontslag kan je alles weer afhalen.

Juwelen en andere sieraden (bv. piercings) zijn om hygiënische redenen niet toegelaten in de operatiezaal en kunnen bovendien ernstige problemen veroorzaken tijdens de operatie. Laat deze thuis.

Maak je kamerkeuze

Je kan kiezen uit volgende kamertypes:

 • vierpersoonskamer
 • tweepersoonskamer
 • eenpersoonskamer

De kamerkeuze heeft geen invloed op de kwaliteit van verzorging. Wij vragen je om begrip als we je, wegens plaatsgebrek, niet onmiddellijk de kamer kunnen geven die je gevraagd hebt.

De prijs van de kamer (verpleegdagprijs) wordt door het RIZIV betaald. De remgelden en de aanvullende hotelkosten (het persoonlijk aandeel) blijven ten laste van de patiënt.

Bij verblijf in een eenpersoonskamer wordt je een supplement aangerekend. Bij deze kamerkeuze kunnen de erelonen van de artsen verhoogd worden. In de opnamedienst ligt een lijst ter inzage met de maximale ereloonsupplementen per arts. Lees hier meer over de prijs van een kamer en ereloonsupplementen.

Onthaalbrochure

In de algemene onthaalbrochure vind je specifieke informatie zoals wat je moet meebrengen naar het ziekenhuis, waar je je moet aanmelden …

Klik op de knop hieronder voor een overzicht van alle onthaalbrochures.